Sunday, June 12, 2011

Maksa regeneratsioon


Maksa taastumises on olulised tsütokiinid, kasvufaktorid ja suuremate mõõtude saavutamisel kasvu inhibiitorid, mis takistavad edasist kasvu.
Korduv taastumine põhjustab maksatsirroolise omast üleliigset sidekoe rakkude ja armkoe kuhjumist ning maksarakkude tüvirakkudes toimuvad mutatsioonid paistavad ühe põhjusena, miks pikaajalist maksa taastumist korduvalt esile kutsuvad häired põhjustavad maksavähki.
Loomkatsetes näriliste peal avastati 1931., et kui eemaldati 2/3 maksast, siis taastus selle mass. Kaotatud maksa sagarad seejuures ei taastunud. Maksa eemalduses toimub taastumine suures osas täiskasvanud maksarakkude paljunemisega ja tüvirakud ei paista esmatähtsad ka 70% maksa eemalduse järgselt.
Maksasagara eemalduse järgselt taastub mass tavaliselt kuude jooksul.
Eemaldades loomalt 70% maksast hakkab geenide ekspressioon muutuma 12-16 tundi pärast operatsiooni saavutades maksimumi 24-48 tundi hiljem. Rakkude pooldumine saavutab maksimumi ~48 tundi pärast operatsiooni. 3 päeva pärast osalist maksaeemaldust võib maksa mass normilähedaseks saada kuid kuna rakuline ehitus ja uute soonte kasvamine võtavad ka aega, siis kulub 8-10 päeva normaalse ehituse ja funktsionaalsuse taastumiseks. Tervematel inimestel kulub maksa taastumiseks 2-3 nädalat ja maksimum saavutatakse umbes 1-2 kuuga sõltumata eemaldatud tüki suurusest. Maksahaiguse korral võib see aeg olla 2 korda pikem.
Eemaldades 2/3 maksast on selle suhteline taastumiskiirus maksimaalne.
Üheks signaalmolekuliks (esimese tunni sees) on taastumise ajal tuumafaktor kappaB (NF-kB), mis inhibeerib rakkude programmeeritud enesetappu.
Taastumisele aitavad kaasa noradrenaliin ja insuliin. Maksa kasvufaktori geeni lisamisega on katseloomadel vähendatud maksa taastumisaega poole võrra. Taastumisele paistavad kasulikud ka sümpateetilise närvisüsteemi inhibitsioon (stressivabam ja vähene füüsiline aktiivsus) ning söömine (eriti kui selles on glutamiini). Valkude ja rasvade rohkus paistab üldse kasulikuna. Ainult glükoosi tarbimine paistab kasvu inhibeerivana kuid teiste toitainetega koostarbimisel seda mõju ei paista. Ühe tugevaima regeneratsiooni tekitajana paistab kõrge aminohapete hulk maksaveenis.

No comments:

Post a Comment