Saturday, June 11, 2011

Mikrolainete mõjust


Uuring nõrga ja temperatuuri vähe mõjutava 900 MHz mikrolainekiirguse mõjust inimese keratinotsüütidele (~95% naharakkudest). Kokkupuude oli kiirgusega 10 või 30 minutit ning energia neeldumist oli 2,6-73 millivatti kilogrammi kohta. Seejärel koguti rakkude RNA ja testiti inimese kõigi teadaoleva üle 47 000 geeni ekspressiooni. Kiirgusel paistis vähe mõju ning 20 geeni puhul oli suuremat muutust kuid mitte üle ~1,5 korra ning need RNA muutused ei kattunud eri intentsiivsusega kiirgust saanud rakkude vahel.

Testides 2,45 GHz kiirgust kuni 1000 W/kg energia neeldumisega, ei paistnud mikrolainetel temperatuurist sõltumatut mõju valkude denatureerimisele ega bakterite muteerumisele. Kuna mikrolainete kvantidel on vähe energiat, siis arvatakse, et neeldunud energia hajub soojusena.
Katsetes kasutati kontrolliks mikrolaineid mittesaavate bakterite või lahuste puhul veega soojendamist, et võimalikke erinevusi leida. Mõlema meetodiga kuumutati kindla temperatuurini. Autorid keskendusid 11 uuringule, mis olid tähelepanu saanud väidetega, et mikrolainetel on lisaks kuumutusele teisigi mõjusid elusolenditele.
Bakterite puhul võib mutatsioone kiirendada kuumastress üldse sõltumata kuumutusviisist. Kui seda ei arvesta, võib luua petliku mulje mutatsioone tekitavast mõjust.
Kokkuvõttes ei leidnud nad väidetud temperatuurist sõltumatuid muutusi.

Üheks linnalegendiks mikrolaineahjude juures on väide, et mikrolained soojendavad ennem seestpoolt. Seda juttu olen kuulnud sellistelt, kellel endal pole mikrolaineahju. Siiski kui ma teen mikrolaineahjuga süüa, siis on soojenemine alati selgem välispinnal ning valusalt tulise pinna all võib vahel leida jääst kõva keskosa.

Mikrolained ei ole märkamatud. Mikrolaine kvandid on infrapunakiirguse kvantidest väiksema energiaga kuid suures koguses suudavad ka need kvandid tugevalt kuumutava effektiga olla.
Ühe kasutusalana on mikrolaineid testitud tõrjevahendina, sest see kuumutab nahas olevat vett väga kiiresti kahjustamata lühiajalisel kokkupuutel sügavamaid piirkondi.
Selles vanemas 2004. aasta artiklis oli see veel varajases uurimisfaasis. 95 GHz mikrolained pääsevad nahas vähem kui millimeetri sügavusele kuid sellest piisab valu tekitamiseks. Armee esindajate väitel põhjustab see ainult ajutist naha punetust ning isegi kui see oleks vale, peaks selle vahendi vägagi tuntav mõju andma aimduse, kuidas kokkupuude mikrolainetega võib tunduda.

No comments:

Post a Comment