Sunday, September 4, 2011

HIV kontrollijatest

HIV nakkust paremini taluvatest nakatunute üldnimetuseks on "elite controllers" ja "HIV controllers". Nende valgeliblede hulk püsib ravimiteta normaalsena ja viirusosakeste hulk vere milliliitri kohta on alla 50 või tuvastamatu. Osadel patsientidel paistab põhjuseks nakkus vähemohtliku HIV mutandiga kuid mitte enamikel. Kaitsvaks võib olla üks versioon HLA-B geenist.

Tavaliselt kaasneb HIV nakkusega üle kümnete tuhandete HIV osakeste esinemine milliliitris veres ja CD4 sisaldavate valgeliblede vähenemine kuid vähem kui 1% nakatunutest püsib HIV koopiate hulk veres madalana ja valgeliblede hulk ei muutu oluliselt. Ühe kaistva eeldusena paistab ühe nukleotiidine mutatsioon HLA-C geenis. HIV'ga seonduvate antigeenide hulk paistis ühes uuringus nakkuse kontrollijatel väiksem, kui raskeneva nakkuse korral. Kontrollijatel paistab suuremat HLA B*57, B*5801 ja B*27 alleelide ekspressiooni. 


Alla 0,2% HIV nakatunutest esineb alla 50 genoomi osakest milliliitris järjest üle 10 aasta. Enamikel paistab seejuures nakkusvõimelise HI viiruse esinemist. Lisaks sobivatele alleelidele paistab põhjusena ka kiired interferoonist sõltuvad restriktsioonifaktorid ja T rakkude võime kergemini HIV valke ära tunda. Restriktsioonifaktoritest oluliseimad paistavad sõltuvana APOBEC3 ekspressioonist. Kui suur mutatsioon rikub ära APOBEC3, siis kasvab nakkuse võimalus. Selle piirkonna geene ekspresseeritakse vähe rakkudes, mida HIV nakatab. 
Valge rassi esindajate jaoks paistab alleel HLA B*5701 suuremat kaitset pakkuvana ning Aafrika päritolu korral B*5703 alleel.

AIDS'i eest kaistvat mehhanismi ei paistnud erinevate alleelide puhul. Immuunsüsteemi osas on neil mingil määral aktiivsem ja teistes osades vähemaktiivsem immuunvastus, mis teeb põhjuse leidmise keerulisemaks. 

No comments:

Post a Comment