Friday, September 16, 2011

Kollageeni kasutamine organi kasvatamisel

Esimesest inimesele siirdatud tehislikumalt kasvatatud hingamistee koest. Patsiendil oli kopsuvähi tõttu eemaldatud muuhulgas parempoolne kops ja tal esines üle 39 kraadine palavik, mäda väljakõhimine, halb hingeõhk, üldine nõrkus ja baktereid leidus veres ning hingamisteedes. Ühe leevendusena torgati talle rindkeresse kanüülid mittevajaliku välja imemiseks. Raviga saadi nakkusest lahti aga seisund püsis halvana ning patsient lasi katse jaoks rakke võtta. Eraldatud rakkudest ~5% olid lihasrakud ja 95% sidekude moodustavad fibroplastid.


Rakud pandi kasvama sea peensoolest tehtud pinnale millest oli eelnevalt eemaldatud rakud ning alles oli kollageenist toestus. Kehaväline kasvatus oli ~3 nädalat ja selle rõhutaluvus paistis vähemalt 300 mmHg. Kasvatatud tükk sisestati kanüüli augu kaudu ja õmmeldi õhukindlalt eelnevalt lahtirebenenud nakkuseni viinud haava (siirdekoht on ülal pildil noolega) külge. Esialgu tekkis turse, mis läks vee puudusega üle. Teisi probleeme ei paistnud ka 24 nädala pärast. Patsient sai hiljem tegeleda "tavaliste" füüsiliste tegevustega. Siirdatud osa venis ja tõmbus kokku koos hingamisega sisaldades normaalset limaskesta ning karvalaadsete rakkude kihti. Põletikku ei paistnud. 6 nädalaga paistis soonte kasvu. Immuunsüsteemi inhibeerivate ainete võtmist ei kirjeldatud paistnud ja immuunvastusega ei pidanud probleemi olema

Hiirte vahel tehtud kopsu töötlemisest. Hiirtelt võeti kopsud ja rakkudest vabaneti destilleeritud vee, detergantidega, soola ja DNA lagundajatega. Allesjäänu ühendati ventilaatoriga, mis täitis ja tühjendas kopse nagu hingamisel. Nädal hiljem ei paistnud kopsu kollageenis kõrvalisi kahjustusi ja rakkude puudust näitas DNA puudus PCR'i kasutamine. Lootest võetud tüvirakkude lisamisel kasvas nendes kopsudes kopsualveooli rakke.

Roti südamest eemaldati rakud detergantidega (rakumembraani lahustajad) loputamisel ja allesjäänud kollageenile pandi kasvama südamerakud, mida kasvatati kuni 28 päeva.

A-C piltidel on näha järjestikune rakkude väljaloputamine kuni jäi valge kergelt läbipaistev kollageen.
Pärast pandi uute rakkudega südamed vedeliku läbivooluga ja lihasrakkude stimuleerimisega kasvukeskkonda kus neljandal päeval tekkisid lihaskokkutõmbed. Kaheksandal päeval toimunud kokkutõmbed suutsid vedelikku pumpata jõuga, mis oli ~2% täiskasvanu omast. Südamed talusid rõhku vähemalt 77 mmHg.

Neljandal päeval filmitud südametegevuse näide. Autorid olid ka sea südame puhastanud ja uusi rakke kasvatama pannud kuid südame siirdamisi ei paistnud ühegi liigi puhul.

No comments:

Post a Comment