Saturday, September 24, 2011

Kehavälisest maksa asendamisest

Maksa puhul on seni (2003. aasta artikkel) kasutatud 3000 inimese peal osaliselt maksa funktsiooniga seadmeid kuid nende kasu on palju piiratum kui neerupuudulikkuse korral kasutatud dialüüsi masinal. Sarnaselt tehissüdamega võib neist kasu olla patsiendi elus hoidmiseks kuni siirdamiseni. 
Kogu maksa rolli asendada püüdvad seadmed kasutavad elavaid inimese maksarakke (ELAD variant) või sea maksarakke (BAL seade). Tavaliseks hinnaks elusrakke kasutavale seadmele oli artikli kirjutamisel 50 000-60 000 briti naela.
Teine põhiklass kasutab membraane ja imavaid täiteained, et mürke välja filtreerida. Selliseid on palju odavamad. Üks varasem seda tüüpi masin kasutas aktiivsüsi veres olevate mürkide eemalduseks kuid see eraldas ainult väikeseid molekule jättes alles valgud (näiteks albumiini) ning nendega seondunud ained. Ühe teise variandina kasutati albumiini ja sellega seondunud ainete välja filtreerimist polüsulfoon membraaniga. Albumiini kasutavad seadmed on palju valikulisemalt mürke eemaldavad, kui sütt kasutavad. Tavahinnaks elusrakkudeta seadmete ravikuurile on ~4000-7000 briti naela.
Maks toodab palju vajalikke aineid kuid mõnda neist nagu glükoosi, albumiini, vitamiine ja hüübimise reguleerijaid saab doseerida süstides või suukaudselt. Üldiselt kasutatakse elusrakkudega seadmeid põhiliselt vajalike ainete tootmiseks ning mürkide kogunemise vastu aitavad rohkem imavad ja filtreerivad materjalid.
Elusrakke kasutavates seadmetes pole teada minimaalne vajalik rakkude hulk kuigi maksasiirdamiste järgi paistab 150-450 grammi rakke piisavana (10-30% maksa kaalust), et maksapuudulikkust vältida. Sea maksarakke on tavalisemalt kasutatud ning neid osatakse säilitada külmutamisega kuid võimalikuks riskiks on immuunvastus või nakkus sea retroviirustega, mida on söötmes rakkude peal leitud.
Tavalisemate seadmete ristlõiked. Üldiselt pandakse veri või vereplasma voolama läbi torude ning nende ümber olevad rakud või materjalid tegelevad mõne vajaliku funktsiooniga. Läbivate torude seinteks on materjal, mis laseb läbi albumiini ja väiksemaid mürke kuid mitte hemoglobiini, kasvufaktoreid, viiruseid või rakke.
Elusrakkudega variantide puhul paistab vähe muutust veres oleva bilirubiini ja ammoniaagi kontsentratsioonile. Lisaprobleemiks võis olla veritsemine.
171 patsiendi jälgimisel paistis vähe kasu. BAL tüüpi seade vähendas veidi koljusisest rõhku ja aitas teadvusel normaalsemana olla. Ellujäävus paranes enamasti vähe aga suurem kasu oli paratsetamooliga tekkinud kahjustuste korral kus BAL korral oli ellujäävus 70% võrreldes kontrollgrupi 37%. Üldine ellujäävus 30 päeva jooksul oli BAL grupis 71% ja kontrollgrupis 62%. ELAD versiooniga oli ellujäävus 78% (7/9) võrreldes kontrollgrupi 75% (6/8). Selline suremus on teinud lõpu vähemalt kahele firmale, mis tootsid neid seadmeid.

No comments:

Post a Comment